Poslovni uporabniki, ki za izvajanje svoje dejavnosti uporabljajo sisteme brezpilotnih zrakoplovov se hitro srečajo z omejitvami odprte kategorije, saj številnih situacijah operacije ne morejo izvesti v okviru omejitev odprte kategorije. Najpogosteje se srečajo z omejitvami na pozidanih območjih, predpisanimi odmiki od ljudi ali omejitvami letenja v vidnem polju in v omejenih območjih.

V posebni kategoriji se z ustrezno usposobljenostjo osebja in izvajanjem odobrenih operativnih postopkov lahko izvede skoraj vse naloge, ki so v odprti kategoriji prepovedane.

Vse na temo pridobitve dovoljenja v posebni kategoriji smo predstavili na spletnem seminarju, ki si ga lahko ogledate na spodnji povezavi:

O čem smo govorili:
 • Govorili smo o razliki med odprto in posebno kategorijo.
 • Ali potrebujem posebno kategorijo, če sem poslovni uporabnik?
 • Kako me lahko ujamejo, če letim brez dovoljenj?
 • Kako pridobim dovoljenje za letenje v posebni kategoriji?
 • Kaj je STS? Kaj je PDRA? Kaj je SORA?
 • Kje najdem predpise, ki urejajo letenje z droni v EU in v Sloveniji?
 • Kaj je operativni priročnik?
 • In nenazadnje, o posebni zimski akciji, ki smo jo v sodelovanju s podjetjem Modri Planet d.o.o. ustvarili samo za vas.

K sodelovanju smo povabili tudi strokovnjake iz našega partnerskega podjetja Modri planet d.o.o., ki razvija programski paket 3DSurvey – eno najboljših orodij za izdelavo oblakov točk in ortofoto posnetkov s pomočjo fotogrametrije, posebej prilagojenih potrebam geodetov. Predstavili bodo svoje najnovejše rešitve (tudi orodje za izmenjavo fotogrametrijskih podatkov v oblaku 3DSuvey Cloud), povedali kako s pomočjo njihove programske rešitve povečati produktivnost tudi na drugih področjih (meritve objektov, izgradnja sončnih elektrarn, …) in razložili, zakaj so se sedaj tudi sami odločili za vzpostavitev sistema izvajanja operacij z droni v posebni kategoriji.

Kako pridobiti operativno dovoljenje za izvajanje operacij v posebni kategoriji?

Pogoji za pridobitev operativnega dovoljenja v posebni kategoriji so:

 • Izdelani operativni postopki (operativni priročnik), prilagojeni vrsti operacije in povezanemu tveganju.
 • Opravljeni teoretični izpiti za pilote na daljavo in ključno osebje operatorja.
 • Uspešno zaključeno praktično usposabljanje za pilote na daljavo in ključno osebje operatorja.

 

 

OneDrone je med prvimi v EU pridobil operativna dovoljenja za izvajanje operacij v posebni kategoriji in že od leta 2012 v svojem šolskem centru izvaja usposabljanja osebja operatorjev sistemov brezpilotnih zrakoplovov vseh kategorij.


Več o usposabljanju pilotov na daljavo po pravilih posebne kategorije si lahko preberete v PDF brošuri, ki je na voljo preko spodnje povezave brosura_sts_kategorija

Hitro in učinkovito pridobite operativno dovoljenje za delo s sistemi brezpilotnih zrakoplovov v posebni kategoriji izvajanja dejavnosti!

Dji Mavic 3 Enterprise + RTK modul

Vstopni dron iz serije DJI Enterprise predstavlja vrhunsko orodje za mapiranje in tehnične inšpekcije. Glavni senzor velikosti Micro 4/3, z mehansko zaslonko, zagotavlja vrhunske posnetke tudi v slabših svetlobnih pogojih, RTK modul pa veliko natančnost z zelo zmanjšano potrebo po uporabi oslonilk.

Dji Matrice 350RTK + Zenmuse P1 + Zenmuse L2

Največji in najzmogljivejši dron iz programa DJI Enterprise je leteča platforma, na katero je mogoče namestiti do 2,7 kg koristnega tovora. Za uporabo v geodeziji sta najprimernejša Zenmuse P1 (45MP kamera s senzorjem polnega formata) in novi LiDAR Zenmuse L2.