Sončne elektrarne so naša energijska prihodnost. Vedno več je uporabnikov, ki se odločajo za tovrstno alternativno pridobivanje energije iz okolja. In ker je solarnih panelov vedno več, so tudi napake pri delovanju panelov vedno bolj pogoste.

Odkrivanje napak z uporabo najsodobnejše tehnologije z droni postaja neizogibno, saj prinaša ogromno prednosti. Vse in še več smo tej tematiki izvedeli na webinarju. Strokovnjaki s podjetja Onedrone smo vam podrobno predstavili karseda obširno seznanitev z vsemi prednostmi termalnih pregledov z droni.

Kaj ste spoznali?

 • Kaj so osnove termografije in princip delovanja termalnih kamer?
 • Katere vrste storitev lahko izvajamo s termalnimi kamerami?
 • Katere so prednosti uporabe dronov pri termalnih pregledih v primerjavi s klasičnimi metodami?
 • Kateri droni so najprimernejši za izvedbo termalnih pregledov ter za posamezne aplikacije?
 • Povedali bomo, kako se lotiti operacij v posebni kategoriji
 • Ali je bolj smiselno kupiti dron ali ga najeti?
 • Poleteli bomo s termalnim dronom v realnem času, naredili obdelavo podatkov in pripravo poročila

Termalni pregledi z droni hitro in učinkovito identificirajo in locirajo napake, ki povzročajo izgube moči in padce napetosti pri proizvodnji električne energije.

Postopek pregleda poteka na naslednji način: visoko ločljive termalne fotografije, posnete s kamero, pregledajo strokovnjaki, ki s pomočjo umetne inteligence prepoznajo morebitne napake. Defekti se identificirajo na podlagi razlik v temperaturi, saj so nedelujoči paneli bolj vroči od delujočih. Na koncu se izdela pregledno poročilo, ki vsebuje informacije o ugotovljenih napakah in priporočila za morebitna popravila.

Termografija
Termografija se pogosto uporablja pri vzdrževanju in pregledu sončnih elektrarn. Termografske kamere lahko zaznajo toplotno sevanje, ki ga oddajajo sončni paneli, in to lahko pomaga odkriti različne težave, ki bi lahko vplivale na učinkovitost in dolgoročno delovanje sončne elektrarne.

RTK (Real-Time Kinematic)
RTK (Real-Time Kinematic) je napredna tehnologija, ki se uporablja za izboljšanje natančnosti GNSS sistema na zrakoplovu. RTK omogoča dronu, v realnem času dobi precizne informacije o svojem položaju in višini. Ob uporabi RTK tehnologije na dronu se natančnost meritev na 3D modelih izboljša na 2 do 3 centimetre.

Prikaz termalnega pregleda z dronom

Droni s termalnimi kamerami prinašajo številne prednosti in koristi na različnih področjih:

 • Detekcija toplotnih anomalij
 • Iskanje in reševanje
 • Varnost in nadzor
 • Kmetijstvo

V podjetju OneDrone poskrbimo za vse. Pri nas boste dobili ponudbo na ključ za vse kar potrebujete: od svetovanja pri nakupu opreme, usposabljanja osebja pa vse do pomoči pri tem, da bodo vse operacije opravljene učinkovito in v skladu s predpisi.


Več o termalnih pregledih z droni si lahko preberete v PDF brošuri, ki je na voljo preko spodnje
povezave
Termalni pregledi z droni

STORITVE (posebna ponudba za pravne osebe)
Če potrebujete poročilo o učinkovitosti delovanja vaše industrijske sončne elektrarne, vam lahko ponudimo celovito storitev na ključ. Od zajema podatkov v skladu z veljavno zakonodaja, do obdelave podatkov in priprave končnega poročila.

OPREMA (posebna ponudba za pravne osebe):
V kolikor bi svojim strankam želeli ponujati periodične preglede sončnih elektrarn z droni, vam lahko priskrbimo ustrezno opremo, vas usposobimo za uporabo dronov in programske opreme ter vam pomagamo vzpostaviti ustrezen sistem operacij v posebni kategoriji upravljanja dronov v skladu z veljavno zakonodajo.