Povpraševanja o natančnih meritvah z droni je veliko, zato smo se odločili povedati več na to temo. Za vas smo pripravili spletni seminar, potekal je v četrtek, 30.3.2023 od 14.00 do 15.00 ure.

O čem smo govorili:
1️⃣ Spoznali smo se z vsemi prednostmi uporabe dronov pri merjenju objektov v primerjavi z klasičnimi metodami;
2️⃣ Pogledali smo opremo, ki je potrebna za delo z droni pri meritvah objektov;
3️⃣ Povedali smo katere drone uporabljati v primeru odprte in posebne kategorije;
4️⃣ Kaj sploh je odprta in kaj posebna kategorija?
5️⃣ Vse in še več o pravilih in regulacijah na področju upravljanja z droni;

6️⃣ Pogledali smo si konkreten primer meritve objekta z dronom v realnem času ter obdelavo podatkov.

Merjenje objektov z dronom je revolucionarna tehnika, ki omogoča natančno, hitro in enostavno merjenje objektov katerekoli velikosti in oblike. Z uporabo drona lahko zajamete fotografije objekta iz različnih zornih kotov in jih nato obdelate s programsko opremo za izdelavo 3D modela objekta. Meritve se izvajajo na podlagi tega modela, kar zagotavlja natančne rezultate.

Pix4d

Fotogrametrija
Fotogrametrija je metoda izdelave 2D in 3D modelov iz fotografij z velikim prekrivanjem. Z dronom se posname več fotografij istega območja iz različnih pozicij kamere. S predelavo pridobljenih slik lahko ustvarimo 2D ortofoto, 3D oblak točk in 3D ploskovni model.

RTK (Real-Time Kinematic)
RTK (Real-Time Kinematic) je napredna tehnologija, ki se uporablja za izboljšanje natančnosti GNSS sistema na zrakoplovu. RTK omogoča dronu, v realnem času dobi precizne informacije o svojem položaju in višini. Ob uporabi RTK tehnologije na dronu se natančnost meritev na 3D modelih izboljša na 2 do 3 centimetre.

Prikaz 3D modela:

Za izdelavo 3D modela potrebujemo fotografije z visokim prekrivanjem. Fotografije lahko posnamemo ročno ali z izvedbo avtomatskega predprogramiranega leta, v katerem bo dron avtomatsko zajel pravilno število fotografij s pravilnim prekrivanjem. Pred začetkom izvajanja leta se moramo prepričati, da smo skladni z veljavno zakonodajo.

Merjenje objektov iz prve roke

Fotogrametrija z droni je postala praktično nepogrešljiva pri meritvah in obdelavi podatkov:

  • v gradbeništvu,
  • v geodeziji,
  • pri pregledih streh in drugih visokih objektov
  • v energetiki in pri načrtovanju sončnih elektrarn

V podjetju OneDrone poskrbimo za vse. Pri nas boste dobili ponudbo na ključ za vse kar potrebujete: od svetovanja pri nakupu opreme, usposabljanja osebja pa vse do pomoči pri tem, da bodo vse operacije opravljene učinkovito in v skladu s predpisi.


Več o meritvah z droni si lahko preberete
v PDF brošuri, ki je na voljo preko spodnje
povezave
Prenesite PDF