Primer uporabe – Pix4D – Isachsen, vodilno gradbeno podjetje na Norveškem

Isachsen, vodilno gradbeno podjetje na Norveškem, pretresa na kakšen način sledi svojim projektom.

Gradbišča se hitro razvijajo. Nepredvideno delo in kakršna koli sprememba načrtov, urnikov, postopkov ali operacij je draga. Z uporabo brezpilotnih letal, programske opreme za kartiranje Pix4D in pametne kombinacije namizja in obdelave v oblaku, gradbeno podjetje Isachsen redno spremlja projekte, spremlja in dokumentira spremembe ter zlahka sporoča dejansko stanje projekta vsem zainteresiranim stranem, vključno z njihovim končnim naročnikom.

cs2_001Z zbiranjem slik iz brezpilotnih letal in njihovo obdelavo za ustvarjanje realnih, točnih in merljivih ortofotografij in 3D modelov, lahko prihranite veliko denarja. Na primer, lahko preverite ali je temelj izdelan po načrtu ali se bo voda ustrezno izpraznila in podobno. Trygve Almquist je nadzornik na Isachsenu, ki je zadolžen za floto brezpilotnih letala v podjetju. Vloga Trygvea je obdelati vse slike, ki jih zberejo operaterji na terenu, nato pa analizirajo in sporočajo pridobljene rezultate.

Pri delu na zemeljskih površinah za velik projekt  tunela v gorah, Drammen na Norveškem, je Trygve govoril o svojih dobro naoljenih procesih, zakaj uporabljajo brezpilotna letala za preglede terena in kako uporabljajo Pix4Dbim oblak za obdelavo podatkov.

 

logo-isachsen-300x70S sedežem na Norveškem, je Isachsen 280 milijonov dolarjev vredno gradbeno podjetje, del BetonmastHæhre, s 600 zaposlenimi. Podjetje je specializirano za gradnjo cest, predorov in železnic, običajno delajo na več projektih hkrati. S 25–mi brezpilotnimi letali in ambicioznostjo, da vse nadzornike na terenu opremijo z brezpilotnim letalom -skupaj 50– je Isachsen  pionir, ko gre za kartiranje njihovih gradbenih projektov. Ne glede na to, ali gre za pred-konstrukcijsko topografsko raziskavo, izračun zemeljskega dela ali dokumentacijo stranke, že nekaj let uporabljajo programsko opremo Pix4D.

Informacije o projektu:
Tip projekta : Zemeljska dela
Velikost projekta: 14.77 ha/36.529 acres
Število slik: 220-230 slik na let
Resolucija: GSD 1.8 cm/ 0.71 inches
Brezpilotno letalo: DJI Phantom 4 Pro
Obdelava & Analize Pix4Dbim programska oprema: namizje & strežnik

REDNI PREGLEDI Z UPORABO BREZPILOTNIH LETAL

Za projekt predora v Drammenu ekipa leti na tri različne lokacije. Uporabljajo DJI Phantom 4 Pro. Zemeljske kontrolne točke (GCP) so trajno razporejene po celotnem območju zanimanja in se redno preverjajo. Cilj je leteti enkrat na teden ali vsaj vsaka dva tedna, da bi dobili redne posodobljene podatke. “Za tako velik projekt moramo veliko leteti – ker se vse tako hitro spreminja na tleh”, komentira Trygve.

Za Isachsen so brezpilotna letala postala eno izmed stroškovno najbolj učinkovitih orodij za pregledovanje projektov in pomoč pri odločanju na tleh. Kartiranje z brezpilotnim letalom je tako poceni, nezahtevno in hitro, da si lahko podjetje privošči, da to znova in znova opravi med celotnim projektom – kar prej ni bilo mogoče s tradicionalnimi meritvami.

Brezpilotno letalo je zračno oko projekta, kar podjetju pomaga, da je hitrejši in produktivnejši. “Brezpilotno letalo je enostavno in koristi so ogromne,” nadaljuje Trygve.

“Pridobivanje podatkov, ki so potrebne za uskladitev obsega, je dolgotrajen in drag proces- razen, če uporabljate brezpilotno letalo za pregledovanje vašega projekta in programsko opremo za obdelavo podatkov. Medtem ko geodeti posredujejo rezultate v nekaj dneh, brezpilotno letalo posreduje podatke v nekaj urah. Z brezpilotnim letalom dobimo veliko večjo sliko o celotnem projektu. Hitro lahko pridobimo podatke v realnem času. Na podlagi tega hitreje ugotovimo morebitne težave, sprejemamo odločitve na terenu še preden postanejo stroškovno dražje kot je to potrebno.”

cs2_002

Kombinacija pametne obdelave podatkov za večjo prilagodljivost in nadzor rezultatov

S programsko opremo Pix4D bim Trygve lahko izbere obdelavo posnetih slik na oblaku ali na namizju in nato prenese rezultate iz ene aplikacije v drugo.

cs2_003

“Obdelava podatkov z oblakom Pix4Dbim je zelo učinkovita in prihrani veliko časa”, pojasnjuje Trygve. “Potrebujem 5-7 minut, da uredim in naložim podatke. Da bi dobili končne rezultate, traja približno uro in dvajset minut. Ko je delo opravljeno, boste prejeli obvestilo po e-pošti, to je prijetna funkcija. ”

Ko nekatera raziskovanja zahtevajo bolj zapletene meritve in večjo natančnost, Trygve uporablja namizno aplikacijo Pix4Dbim za obdelavo podatkov. Obdelava traja nekoliko dlje, vendar mu omogoča, da bolje nadzira svoje rezultate, tako, da lahko uredi ali dodaja kontrolne točke na zemlji (GCP). Rezultate nato uporabimo za izračun volumna in ustvarjanje reliefnih kart.

“Všeč mi je preprostost namizne programske opreme. Imam popoln dostop do svojih podatkov, popoln nadzor nad mojimi GCP-ji, velike možnosti urejanja in zelo visoko raven podrobnosti o 3D modelu. Bilo je enostavno izbrati Pix4D namesto druge programske opreme za kartiranje. Kot primer je obdelovanje v pix4Dbim oblaku  zelo učinkovit za odstranitev hrupa ali funkcij. Vizualizacija in nadzor točk sta enostavna. Bolje kot pri drugih testiranih programih. Z Pix4D sem prepričan, da bom priskrbel natančne in kakovostne rezultate “.

Imeti prilagodljivost pri odločanju o poteku dela njegovega projekta in kombinaciji obeh aplikacij je zelo pomembna za njegovo delo. Z namizno programsko opremo imamo možnost naprednejšega urejanja. Najpomembneje je, da lahko s samo nekaj kliki naložimo projekt na oblak Pix4Dbim, kjer lahko nato v celoti izkoristimo dodatna orodja.

cs2_004

Ustvarjanje sodelovanja

Eden od največjih izzivov pri velikih gradbenih projektih je število udeležencev, ki morajo sodelovati in biti obveščeni o napredku na kraju samem. Trugve, ki se zaveda tega izziva, uporablja obliko platforme Pix4Dbim za olajšanje dela med vsemi projektnimi skupinami, od inženirjev pa vse do nadzornikov na terenu. Vse raziskave so na voljo na njej, “četudi ga ne obdelujemo na namizju, obdelamo raziskavo na oblaku, zato ljudje vedo, da imamo nabor podatkov od tega določenega dne, če je potrebno. Če potrebujejo izračun volumna, me lahko pokličejo, imam vse podatke, “pojasnjuje Trygve.

S posredovanjem povezave do projekta imajo vsi člani projekta dostop do spletnega mesta, kjer vizualizirajo in analizirajo dejansko stanje iz zemljevidov, ustvarjenih z brezpilotnimi letali (ortofotografija in 3D model). Zgrajenimi orodji lahko  merimo razdalje in območja, komentiramo, sledimo napredku na časovni premici in omogočamo primerjavo s CAD risbami. Odstopanja se lahko nato identificirajo hitreje, ekipa je tako lahko bolj proaktivna in sprejema hitrejše odločitve na podlagi najnovejših in najbolj točnih dejstev.

cs2_005

Vsekakor omogoča hitro komunikacijo med terenom  in pisarno. Izognemo se težavam in zamudam. Kakovost 2D ortofotografij  je zelo dobra.Tudi funkcija 3D je dober dodatek. Vidimo osnutek in spremenimo njegovo motnost, kar je zelo koristno za primerjavo pred in po. Časovna linija je odlična! Lahko gremo naprej in nazaj v čas, zato lahko primerjamo podatke, vidimo razvoj gradbišča in bolje načrtujemo operacije.”

Za Trygve nikoli ni bilo tako enostavno komunicirati o stanju zgrajenega projekta. “Všeč mi je preprostost. Vmesnik je uporabniku zelo prijazen. To je vidno, preprosto je razumeti, kako deluje. To je enostavno za ljudi z osnovnim računalniškim znanjem. Vsakdo se lahko nauči, kako deluje v 15 minutah, za branje rezultatov ne potrebujete posebnega treninga. To pomeni, da vsi, ki so povezani s spletnim mestom, lahko hitro uporabijo zbrane podatke. To nam daje velik pregled naših projektov in prispeva k vzpostavitvi učinkovitejšega poteka dela za mnoge ljudi, ki so povezani s projektom. ”

Nudi boljšo komunikacijo z strankami

Pix4D_BIM_drone-mapping_software_cloud_timelineNe samo, da je uporabljen kot orodje za sodelovanje med delovnimi skupinami, Trygve uporablja platformo Pix4Dbim tudi kot komunikacijsko in dokumentacijsko platformo, katera izboljša njegovo ponudbo do strank. S tem, da imajo dejansko stanje projekta, dostopnega na spletu, Trygve svojim strankam omogoča enostaven oddaljen dostop do vseh mejnikov projekta. S preprostim klikom imajo dostop do mesečne dokumentacije. To je ogromna vrednost za Isachsen, zlasti v procesu obračunavanja in kontrole kakovosti projekta. Lahko preprečijo morebitne težave, pri čemer prihranijo čas in denar podjetja.

” Pix4Dbim platforma je dobra za georeferencirano dokumentacijo pri obračunu. Razvoj celotnega projekta je v celoti dokumentiran. Spremljamo, kaj je storjeno in kaj je še treba storiti. Spremljamo kupe materiala, razlike narejene od prvotnega terena do trenutnega časa, pa tudi časovno razliko gradnje po pogodbi in tisim, kar je dejansko zgrajeno. Zato je časovno obdobje za nas tako dragoceno. Če pride do nesoglasja ali spremembe pogodbe, jih ravno tako lahko uporabimo. To so dokazi v primeru spora. Vodenje poti in dokumentiranje prek Cloud4Dbim oblaka  nam potencialno rešuje na tisoče dolarjev – dokazuje našim strankam, da je bilo delo opravljeno. “